5 listopada wszyscy chcący poznać tajniki wypieku chleba spotkali się w świetlicy wiejskiej. Tutaj czekali już na nas Pan Jacek i Pani Agata Zgliniccy, którzy jak stwierdzili uczestnicy warsztatów są mistrzami w wypiekaniu smacznego chleba. Wszyscy, którzy przyszli przekonali się, że zrobienie dobrego chleba nie wymaga posiadania pieca chlebowego. Potrzebna tylko siła rąk, chęci, odrobina czasu i posiadanie sprawnego piekarnika. Chleb można wypiec za każdym razem z innymi dodatkami. Jest on świeży przez 5-6 dni, zdrowy i najważniejsze – pozbawiony chemii. Na warsztatach poznaliśmy cały proces pieczenia chleba : dobór składników, proporcje, mieszanie ciasta i wypiek. Chleb był bardzo dobry , a ze smalcem i ogórkiem smakował znakomicie. Niektórzy z obecnych już zapowiadali, że będą wypiekać swojski chlebek. Dziękujemy Panu Jackowi i Pani Agacie, którzy zadbali o wszystkie produkty, upiekli chleb i zdradzili nam swoje przepisy, Eli i Bogdanowi za pyszne dodatki – smalec i ogórki, a wszystkim za zainteresowanie i obecność.