W ramach realizowanego przez Powiat Koszaliński programu profilaktyki zdrowotnej „Zwalczamy nowotwory” ukazała się darmowa publikacja o zdrowym żywieniu, w której znaleźć można m.in. porady dietetyka, przykładowe menu na każdą porę roku czy piramidę zdrowego żywienia oraz wiele ciekawostek.
Publikacja zawiera również przepisy samorządowców i mieszkańców Powiatu Koszalińskiego na przeróżne pyszne i zdrowe potrawy. Swój autorski przepis na przygotowanie pasztetu z soczewicy udostępniła Wójt Gminy Świeszyno Pani Ewa Korczak. Swoimi przepisami podzieliły się również Panie Adriana Andrusieczko, Celina Sady oraz Mieczysława Ciemnoczołowska – mieszkanki naszej gminy.
Pasztet z soczewicy
Składniki:
• 1 szklanka czerwonej soczewicy
• 2 szklanki wody
• 2-3 liście laurowe
• ziarenka ziela angielskiego
• 3 średniej wielkości marchewki
• 1 cebula lub por o długości ok. 10 cm
• posiekana zielona pietruszka (według uznania)
• 1 mały korzeń pietruszki
• 1/4 korzenia selera
• 3 ząbki czosnku
• 3 jajka
• olej
• można dodać 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• przyprawy – według uznania słodka papryka, gałka muszkatołowa, mielone chili, curry, imbir, sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę zalać wodą, dodać liście laurowe, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Od czasu do czasu pomieszać. Po 20 minutach wyjąć liście i ziele, wymieszać soczewicę na jednolitą gładką masę pozostawić do wystygnięcia. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę i czosnek, po chwili warzywa oraz przyprawy (mieszanka powinna mieć intensywny smak, który złagodnieje po dodaniu soczewicy i jaj). Smaż na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połącz je z purée z soczewicy (i ewentualnie koncentratem pomidorowym). Do przygotowanej mieszanki dodaj jaja dokładnie mieszając. Masę wylej do keksówki. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Pasztet przed pokrojeniem dobrze przestudź.
Łosoś w korowej otulinie
Składniki:
• 350 g filetów ze świeżego łososia
• 200 g fasolki szparagowej zielonej
• 100 g papryki
• 150 g marchwi
• 200 g cukinii
• 10 łyżek oleju
• 10 łyżek wody
• Sól morska lub himalajska, pieprz biały, czosnek
Przygotowanie:
Filety łososia posypać przyprawami i marynować w chłodnym miejscu na około 1 godzinę. Paprykę umyć i wydrążyć z niej gniazda nasienne. Cukinię umyć, obrać. Marchew obrać i ugotować. Fasolkę szparagową ugotować. Cukinię, marchewkę oraz paprykę pokroić w kostkę, delikatnie podsmażać przez kilka minut na oleju, często mieszając, a następnie podlać wodą i dusić do miękkości składników. Na koniec dodać fasolkę szparagową i doprawić do smaku. Łososia usmażyć na złoty kolor lub upiec w piekarniku, ułożyć na talerzu i przykryć warzywną pierzynką.
Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:
• 150 g szpinaku świeżego
• 4 jaja
• 4 łyżki mąki
• Szczypta cukru
• Szczypta soli
• 250 g serka naturalnego mielonego
• 1 ząbek czosnku
• Sól do smaku
• 300 g łososia wędzonego
Przygotowanie:
3 białka ubijamy na pianę z solą. Resztę składników miksujemy blenderem na gładką masę i delikatnie łączymy z pianą z białek. Wykładamy na blachę 28 cm × 35 cm wyłożoną papierem i pieczemy 15 minut w temperaturze 150°C. Studzimy. Serek doprawiamy solą, czosnkiem i smarujemy nim ciasto szpinakowe. Na serku układamy plastry łososia, zwijamy roladę i owijamy ją folią spożywczą. Zostawiamy do schłodzenia na około 12 godzin. Kroimy roladę na plastry i podajemy z sosem czosnkowym i cytryną.
Pierogi z kurkami
Ciasto na pierogi:
• 2 szklanki mąki (typu: 550)
• 1/4 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
• 1 małe żółtko
• Zielona natka pietruszki, (bardzo drobniutko posiekana)
• 3/4 szklanki bardzo gorącej wody
• 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Przygotowanie: Farsz:
Kurki dobrze oczyścić, umyć, zblanszować (ok. 5 minut). Odcedzić i lekko przesuszyć na ściereczce. Drobno posiekać cebulkę i kurki. Cebulkę zeszklić na 2 łyżkach masła, podlewając w trakcie odrobinką wody. Dodać do cebulki posiekane kureczki i podlewając nadal wodą dusić pod przykryciem około 5 minut. Wsypać do farszu posiekaną drobniutko natkę pietruszki i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą.
Ciasto:
Wszystkie składniki łączymy w podanej wyżej kolejności. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 części i wałkujemy każdą po kolei, wykrawając krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy w pierożek.
Gotowanie:
Pierogi gotuję w specjalnym garnku z wkładem dziurkowanym. Na wrzącą i osoloną wodę wrzucam partiami przygotowane pierogi. Gotuję od 3-4 minut od wypłynięcia. Wyjmuję z wrzątku i na moment wrzucam do przygotowanej w garnku zimnej wody (hartuję). Wykładam na ogrzany półmisek i lekko smaruję masełkiem lub oliwą z oliwek. Częścią odłożonych wcześniej kurek zasmażanych z cebulką posypuję półmisek napełniony pierożkami, posypuję natką pietruszki.
Farsz:
• 30 dkg świeżych kurek
• 2 średnie cebulki
• 4 łyżki masła
• Pęczek zielonej natki pietruszki
• 2 łyżki bułki tartej
• Odrobinę białego pieprzu (do smaku)
• Odrobina soli (do smaku)