Oficjalna strona Facebook Gminy Świeszyno

eBOK woda

eBOK podatki

Imieniny: Daniela, Genowefy i Arlety
piątek, 03 styczeń 2025

BIP

Herb Świeszyno

  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Publikacja o zdrowym żywieniu

kulinaria

W ramach realizowanego przez Powiat Koszaliński programu profilaktyki zdrowotnej „Zwalczamy nowotwory” ukazała się darmowa publikacja o zdrowym żywieniu, w której znaleźć można m.in. porady dietetyka, przykładowe menu na każdą porę roku czy piramidę zdrowego żywienia oraz wiele ciekawostek.

Publikacja zawiera również przepisy samorządowców i mieszkańców Powiatu Koszalińskiego na przeróżne pyszne i zdrowe potrawy. Swój autorski przepis na przygotowanie pasztetu z soczewicy udostępniła Wójt Gminy Świeszyno Pani Ewa Korczak. Swoimi przepisami podzieliły się również Panie Adriana Andrusieczko, Celina Sady oraz Mieczysława Ciemnoczołowska – mieszkanki naszej gminy.

kulinaria

Pasztet z soczewicy
Składniki:
•  1 szklanka czerwonej soczewicy
•  2 szklanki wody
•  2-3 liście laurowe
•  ziarenka ziela angielskiego
•  3 średniej wielkości marchewki
•  1 cebula lub por o długości ok. 10 cm
•  posiekana zielona pietruszka (według uznania)
•  1 mały korzeń pietruszki
•  1/4 korzenia selera
•  3 ząbki czosnku
•  3 jajka
•  olej
•  można dodać 1 łyżka koncentratu pomidorowego
•  przyprawy – według uznania słodka papryka, gałka muszkatołowa, mielone chili, curry, imbir, sól, pieprz
Przygotowanie:   
Soczewicę zalać wodą, dodać liście laurowe, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Od czasu do czasu pomieszać. Po 20 minutach wyjąć liście i ziele, wymieszać soczewicę na jednolitą gładką masę pozostawić do wystygnięcia. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę i czosnek, po chwili warzywa oraz przyprawy (mieszanka powinna mieć intensywny smak, który złagodnieje po dodaniu soczewicy i jaj). Smaż na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połącz je z purée z soczewicy (i ewentualnie koncentratem pomidorowym). Do przygotowanej mieszanki dodaj jaja dokładnie mieszając. Masę wylej do keksówki. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Pasztet przed pokrojeniem dobrze przestudź.

 

publikacja

Łosoś w korowej otulinie
Składniki:
•  350 g filetów ze świeżego łososia
•  200 g fasolki szparagowej zielonej
•  100 g papryki
•  150 g marchwi
•  200 g cukinii
•  10 łyżek oleju
•  10 łyżek wody
•  Sól morska lub himalajska, pieprz biały, czosnek
Przygotowanie:   
Filety łososia posypać przyprawami i marynować w chłodnym miejscu na około 1 godzinę. Paprykę umyć i wydrążyć z niej gniazda nasienne. Cukinię umyć, obrać. Marchew obrać i ugotować. Fasolkę szparagową ugotować. Cukinię, marchewkę oraz paprykę pokroić w kostkę, delikatnie podsmażać przez kilka minut na oleju, często mieszając, a następnie podlać wodą i dusić do miękkości składników. Na koniec dodać fasolkę szparagową i doprawić do smaku. Łososia usmażyć na złoty kolor lub upiec w piekarniku, ułożyć na talerzu i przykryć warzywną pierzynką.

 

publikacja

Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:
•  150 g szpinaku świeżego
•  4 jaja
•  4 łyżki mąki
•  Szczypta cukru
•  Szczypta soli
•  250 g serka naturalnego mielonego
•  1 ząbek czosnku
•  Sól do smaku
•  300 g łososia wędzonego
Przygotowanie:   
3  białka  ubijamy  na  pianę  z  solą.  Resztę  składników  miksujemy  blenderem na  gładką  masę  i  delikatnie  łączymy  z  pianą  z  białek.  Wykładamy  na  blachę  28 cm × 35 cm wyłożoną papierem i pieczemy 15 minut w temperaturze 150°C. Studzimy. Serek doprawiamy solą, czosnkiem i smarujemy nim ciasto szpinakowe. Na serku układamy plastry łososia, zwijamy roladę i owijamy ją folią spożywczą. Zostawiamy do schłodzenia na około 12 godzin. Kroimy roladę na plastry i podajemy z sosem czosnkowym i cytryną.

kulinaria

Pierogi z kurkami
Ciasto na pierogi:
•  2 szklanki mąki (typu: 550)
•  1/4 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
•  1 małe żółtko
•  Zielona natka pietruszki, (bardzo drobniutko posiekana)
•  3/4 szklanki bardzo gorącej wody
•  1/2 płaskiej łyżeczki soli
Przygotowanie:   Farsz:
 Kurki dobrze oczyścić, umyć, zblanszować (ok. 5 minut). Odcedzić i lekko przesuszyć na ściereczce. Drobno posiekać cebulkę i kurki. Cebulkę zeszklić na 2 łyżkach masła, podlewając w trakcie odrobinką wody. Dodać do cebulki posiekane kureczki i podlewając nadal wodą dusić pod przykryciem około 5 minut. Wsypać do farszu posiekaną drobniutko natkę pietruszki i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą. 

 Ciasto:
 Wszystkie składniki łączymy w podanej wyżej kolejności. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 części i wałkujemy każdą po kolei, wykrawając krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy w pierożek.  

Gotowanie:
Pierogi gotuję w specjalnym garnku z wkładem dziurkowanym. Na wrzącą i osoloną wodę wrzucam partiami przygotowane pierogi. Gotuję od 3-4 minut od wypłynięcia. Wyjmuję z wrzątku i na moment wrzucam do przygotowanej w garnku zimnej wody (hartuję). Wykładam na ogrzany półmisek i lekko smaruję masełkiem lub oliwą z oliwek. Częścią odłożonych wcześniej kurek zasmażanych z cebulką posypuję półmisek napełniony pierożkami, posypuję natką pietruszki.
Farsz:
•  30 dkg świeżych kurek
•  2 średnie cebulki
•  4 łyżki masła
•  Pęczek zielonej natki pietruszki
•  2 łyżki bułki tartej
•  Odrobinę białego pieprzu (do smaku)
•  Odrobina soli (do smaku)